28 Ağustos 2015

infografik nasıl hazırlanır? Dünyanın en iyi infografikçilerinden Fernando Baptista nasıl çalışıyor?

1. Konu belirleme:
Önce konu belirlenir, infografiğin verilerden beslenerek hazırlandığını unutmayalım. Bazen sayılar, zaman dilimleri, karşılaştırmalar veri olarak kullanılırken bazen de bir harita kullanılabilir. Seçeceğimiz konu, infografik yapıldığı taktirde daha iyi anlaşılmasını sağlayacak ise yapılmalıdır. Her konuya infografik yapmaya çalışmak sizi zorlayabilir.

2. Araştırma:
İyi bir araştırma yapılmadan çalışmaya başlanılmaması gerekir.  Ünlü tasarımcı Jeff Goertzen kendi çalışmalarında araştırmaya verdiği önemi şöyle özetliyor. “Zamanının dörtte üçünü araştırmaya ayırıyorum daha sonra çalışmaya başlıyorum”. Araştırmada önemli olan ise doğru bilgi ve kaynaklardır. İnternet ortamından örneğin wikipedia’dan alacağınız bir bilgi kesinlikle yanıltıcı olabilir. Doğruluğunu farklı kaynaklara başvurarak kontrol etmeniz gerekir. Konunun bir uzmanı varsa onunla görüşmeniz en doğrusu.

3. Eskiz hazırlama:
Sağlıklı bir infografik hazırlamak istiyorsanız çalışmaya başlamadan önce mutlaka eskiz hazırlamalısınız. İlk önce çalışmanın nasıl bir ölçü içerisinde olacağına karar verin. Yatay bir alana mı yoksa dikey bir alanda mı olacağına, dergi, gazete veya bir internet sitesinde mi yayınlanacağına bakarak ölçüsünü belirleyin. Daha sonra başlığın yeri, spot veya haber metninin uzunluğunu, ana görselinizin ne olacağı, tablo, grafik, zaman çizgisi (Time line), harita, fotoğraf gibi unsurları nerelere yerleştireceğinizden emin olun. Aksi taktirde çalışmanızın sonlarına doğru istemediğiniz sonuçlar ortaya çıkacak ve tekrar başa dönmek zorunda kalacaksınız. Yaptığınız ilk eskizi kesinlikle uygulamaya kalkmayın. Konuyla ilgili yapılmış başka çalışmalar var mı buna bakın. Önce oları inceleyin. Daha sonra kendinize örnek alabileceğiniz infografik çalışmalarını inceleyin. Renkler, kullanılan teknikler çok önemli… Onlardan esinlenerek farklı eskizler hazırlayın ve eskizlerinizin içinde çözümlenmemiş parça bırakmamaya özen gösterin. Ne kadar eskiz hazırlarsanız o kadar kaliteyi yükseltmiş olursunuz.

4. Uygulama:
Eskizinize sadık kalarak çalışırsanız işinizi zorlaştırmamış olursunuz. Uzun cümleler kurmaktan sakının. İnfografiklerde okuru yönlendirmek önemlidir. 1, 2, 3, gibi rakamlar kullanarak okura yön verebilirsiniz. farklı tarzlar kullanmamaya çalışın. Soft renkler kullanın ve renklerin anlamlı olmasına dikkat edin. Süs olsun diye renk kullanmaktan uzak durun.  Çalışmalarınızı sıklıkla kaydedin ve yedekli çalışın. Hazırladığınız çalışmayı farklı gözlere danışmayı ihmal etmeyin.

5. Yayınlama:
Çalışmanın son halini mutlaka uzmanına gösterin ve hatalı metin olmaması için tashih edin. Başkalarına da okutun. Çalışmaya imza girmeyi ve kaynak belirtmeyi unutmayın. Bunlara dikkat ederseniz kalıcı bir eser bırakmış olursunuz.



Hiç yorum yok: